NIELS, een kindvriendelijk oratorium

‘Niels’ is een kindvriendelijk oratorium voor verteller en koor. Tekst en muziek werden geschreven door Peter Spaepen, heel vrij naar ‘Nils Holgerssons wonderbare reis’ van Selma Lagerlöf.

Ketnetwrapper Peter Pype heeft alvast zijn chicste kostuum aangetrokken om ons deze klassieker uit de kinderliteratuur te vertellen. Een deftig zangkoor ondersteunt zijn verhaal. Maar, er is iets aan de hand. Voor een klassiek concert vertelt hij het verhaal wel erg levendig. En hij ruikt een beetje naar ganzenstront.

 

De pers over NIELS:
de voorstelling
“Terwijl het imposante koor een Zweeds landschap schetst of zich op een grappige manier in de debatten mengt (‘Houd u bakkes dicht en luister nu naar de kracht van dit koraal’),
vertolkt Peter Pype in zijn gescheurde boerenplunje zonder moeite het hoofd-personage en alle dierlijke nevenpersonages.
Voor het overige krijgen de jonge kijkers alle ruimte om hun verbeelding te gebruiken.” (Michael Bellon in de Randkrant)
“Peter Pype heeft de charme van iemand die moeite moet doen om te verbergen dat hij misschien wel voor het spotlicht geboren is.” (Michael Bellon in Brussel Deze Week)
“De koorleden hebben niets in de handen, behalve de knappe muziekpartituur van Peter Spaepen. De verteller heeft niets in de mouwen tenzij zijn gave om, vlot de ene na de andere diersoort vertolkend, de aandacht van het jonge publiek bij zijn verhaal te houden. De kleurrijke, vormelijk interessante tekst zette het publiek al een heel eind op weg naar Zweden.” (Michael Bellon in Brussel Deze Week)
het luisterboek
“Niels is een luisterverhaal pur sang. Zonder extra effecten weet Peter Pype op de cd een prachtige hervertelling neer te zetten van het klassieke verhaal van Selma Lagerlöf uit 1906.” (Tinne Geuens op Pluizer.be)
“Het geheel is een kleurrijke, heldere bewerking van de klassieker geworden. De auteur maakte, met respect voor het origineel, duidelijke keuzes in zijn ‘snoeiwerk’. Hierdoor krijgt het verhaal heel wat meer vaart.”
“Een sterk, origineel geheel dat zijn eigen plekje verdient in het landschap van de luisterboeken.”
“Ook Sara De Bosschere zet een imponerende en juiste stem neer voor het personage van Akka.” (drie citaten van Eric Vanthillo op Pluizuit.be)

// recording, mixing & mastering: Stef van Alsenoy