Smash Him, Bash Him – Walpurgis

Smash him and bash him is een rauw lied over geweld, verlies en een onstilbaar verlangen naar de zee.

interview met Judith Vindevogel in Bruzz

Judith Vindevogel, artistiek leider van muziektheater WALPURGIS, creëerde in opdracht van het Conservatorium van Brussel de afstudeervoorstelling van de studenten BA4, afdeling Musical. Smash him and bash him werd een spannend educatief project waarvoor ze naast huisgezel Stef Depover, tevens componist Peter Spaepen aan boord vroeg.

 

Smash him and bash him is gebaseerd op het epos Wij, de verdronkenen van de Deense schrijver Carsten Jensen. In een tiental scènes wordt het leven aan wal belicht, verteld vanuit het oogpunt van de kleine zeevaardersgemeenschap in Marstal. We ontmoeten er kleurrijke figuren zoals de hardvochtige meester Isager, de jongensbende rond Hans Jorn, de stuurman Herman waar je maar beter voor op je hoede kan zijn, de weduwe Anna Agidia die kan voorhuilen als geen ander en de jonge weduwe Klara Friis met haar zoontje Knud Erik. Als een Grieks koor doorkruisen zij tijd en ruimte, reconstrueren, becommentariëren en bezingen de essentie van hun bestaan en volgen met meer dan gewone belangstelling het doen en laten van kapitein op rust Albert Madsen.

 

Frontview magazine: “Componist Peter Spaepen schrijft de muziek bij de voorstelling. Hij laat zich inspireren door oude zeemansmuziek (‘Shanties’) met rauwe, eerlijke arrangementen, het zeezout nog op de tongen. Hij trekt hierbij de vocale registers ver open met nieuwe melodieën die scheuren en stampen.”

© affiche Laura Losapio, KASKA”